joi, 31 martie 2011

Exact

În urma unei sesiuni de discuţii foarte interesante la o cafea despre tot felul de filozofii, am decis să împărtăşesc şi cu tine, cititorule de blog, unele idei.

Era vorba despre cel mai interesant, complex si necunoscut lucru care a existat vreodată: creierul. De fapt, nu creierul în sine, ci mintea, conştiinţa, gândurile omului. Aşa am ajuns să vorbim despre faptul că, din cele mai vechi timpuri, omul a încercat să înţeleagă cât mai bine lucrurile din jurul lui. Astfel, ne-am dezvoltat un vocabular complex prin care putem comunica, am progresat în domeniul ştiinţelor exacte, am inventat matematica, chimia, fizica, totul pentru a ne putea explica cât mai bine lumea. Omul a avut mereu tendinţa asta de a structura totul, de a împărţi în categorii, de a defini lucrurile exact. Am stabilit un sistem numeric, un sistem de măsurare a obiectelor în volum, greutate, lungime, un sistem de litere şi cuvinte, un sistem de măsurare a timpului în ani, luni, săptămâni, zile, ore, minute, secunde. Am descoperit tehnologii în domeniul mecanic, electric, calculatoarelor, care se bazează pe organizarea şi procesarea unor informaţii cu ajutorul numerelor.
Tot ceea ce facem trebuie să fie clar pentru noi. Chiar sentimentele le-am împărţit, le-am clasificat şi le-am ordonat. Am inventat psihologia ca să putem descrie exact modul în care gândim. Am dezvoltat o societate, o economie, legi, şcoli. Ne-am impus buletine de identitate, coduri numerice personale, fel şi fel de documente pe care să le stocăm în baze de date pentru a controla şi a ştii ce face fiecare individ.
Pentru noi, nimic nu trebuie să rămână relativ, misterios, necunoscut, neexplicat...? În ce lume bizar de organizată trăim?

4 comentarii: